Dobre rady, które ułatwią Ci odchudzanie:
- jedz wolno i z przerwami, aby uruchomiły się fizjologiczne sygnały sytości. Zastanawiaj się czy naprawdę chcesz więcej zjeść.
- wybieraj produkty wymagające intensywnego żucia.
- nie popijaj jedzenia.
- kładź sztućce na stół miedzy kęsami.
- rób przerwy miedzy kolejny daniami.
- zaprzestań jedzenia, gdy jeszcze odczuwasz delikatny głód i odejdź od stołu.
- ustal sobie własny, wygodny dla Twojego trybu życia i pracy, plan godzin posiłków i przestrzegaj go. Możesz spisać go na kartce.
- jadaj w jednym miejscu.
- nakładaj od razu całą porcję i nie dokładaj już jedzenia. To szczególnie ważne przy tzw. "szwedzkich stołach".
- jeżeli przed jedzeniem jesteś bardzo głodny, napij się szklanki wody lub zjedz kawałek owocu lub warzywa.
- nie istnieje magiczny sposób na odchudzanie. Sens ma jedynie dieta zrównoważona, na którą składają się różne grupy produktów.
- zjadaj tylko wyznaczone porcje i nie dojadaj resztek.
- staraj się wybierać pokarmy niskokaloryczne.
- nie jedz tłustych kawałków mięsa oraz skóry z drobiu.
- zamiast smażyć mięso spróbuj innych sposobów. Znacznie lepsze jest gotowanie na parze, duszenie z wodą, pieczenie na rożnie albo w folii aluminiowej.
- ograniczaj ilość przypraw i soli.
- kupuj i gotuj ilości produktów spożywczych zgodnie z konkretnym zapotrzebowaniem, bez nadmiaru.
- zakupy rób wtedy gdy nie odczuwasz głodu. Kupisz znacznie mniej jedzenia.
- kupuj tylko według przygotowanego uprzednio spisu.
- jedzenie podawaj do stołu w pojedynczych porcjach, a nie na półmiskach. Eliminujesz w ten sposób możliwość dokładania kolejnej porcji.
- do surówek z warzyw nie dodawaj sosów majonezowych ani śmietanowych. Lepiej sprawdzić się sos typu vinaigrette.
- koktajle owocowe sporządzaj z chudego kefiru lub jogurtu, a nie śmietany.